“Cariera reprezintă traseul interconectat al locurilor de muncă, pozițiilor și experiențelor de viață ale unei persoanei de-a lungul vieții sale, care urmărește schimbările de preferințe, atitudine, experiență și comportament ale individului. Gestionarea carierei este un proces de lungă durată, care presupune dezvoltarea personală, planificarea carierei, crearea profilului personal, alegerea unei organizații de lucru adecvate etc.

Managementul carierei reprezintă procesul prin care urmăriți, aranjați și direcționați potențialul dvs. înspre realizarea obiectivelor și dorințelor stabilite în avans. Omul ar trebui să-și gestioneze cariera ca și pe o companie. Cea mai bună atitudine este cea de angajat al propriei dvs. persoane. Prin urmare trebuie să efectuați fiecare activitate cât mai bine cu putință. La baza gestionării carierei stă un nivel ridicat de cunoaștere de sine. Trebuie să știți care vă sunt avantajele, dezavantajele, cum să consolidați avantajele, cum să înlăturați dezavantajele de-a lungul timpului.

O mare problemă este că majoritatea oamenilor nu fac planuri pentru dezvoltarea carierei, ci reacționează inert. Această atitudine are drept consecință o carieră proastă și nemulțumire față de propria viață. Planificarea este principala bază a gestionării carierei; chiar dacă această planificare oferă numai cadre pentru luarea deciziilor privind posibilitățile apărute în momentul definirii priorităților. Cu cât depuneți mai mult efort în gestionarea propriei cariere, cu atât crește probabilitatea că obiectivele stabilite se vor materializa.

Pași în gestionarea carierei – modelul GROW:

  1. Stabiliți scopul carierei (Goal)
  2. Stabiliți starea curentă (Reality)
  3. Stabiliți soluțiile/ modurile în care veți realiza obiectivul (Options)
  4. Urmăriți realizările (Will)

Elementele dezvoltării carierei sunt:

1. Dezvoltarea la locul de muncă (on-the-job):

  • Educație continuă specializată,
  • Coaching,
  • Mentoring,
  • Programe rotaționale,
  • Consiliere,
  • Împărtășirea cunoștințelor și experiențelor,
  • Îmbogățirea fișei postului,
  • Auto-cunoaștere / Auto-dezvoltare,
  • Lucrul pe proiect / management de proiect.

2.Dezvoltare pe bază de training (intern / extern):

  • Perfecționare de specialitate
  • Training pentru dezvoltarea competențelor.

3. Consiliere în carieră (în cadrul organizațiilor de top se desfășoară o consiliere internă pentru carieră):

  • Workshop-uri pentru planificarea carierei
  • Programe interactive pentru construirea unei cariere

Angajatorii apreciază din ce în ce mai mult experiența educațională obținută independent de educația formală, aceasta fiind cea dobândită în timpul liber, așa-numita educație informală. Studiul pe viață este esențial pentru cariera dvs. De aceea faceți tot ce vă stă în putere ca să vă perfecționați în mod suplimentar. Siguranța nu stă în faptul să vă găsiți un loc de muncă și totul să se termine aici.

Siguranța constă în faptul că puteți fi angajați, că întotdeauna puteți găsi un loc de muncă. Aceasta înseamnă că trebuie să fiți înzestraţi cu cunoștințe, abilități, informații și să urmăriți toate tendințele. De asemenea, țineți cont de faptul că factorul cheie al succesului în carieră este motivația!”

(preluat de pe http://www.dezvoltarea-carierei.com/baza_znanja/ce-este-cariera-si-de-ce-este-important-sa-o-gestionezi)